σάκχαρο αίματος νηστείας (γλυκόζη): Κανονικά επίπεδα και δοκιμές
Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας δίνουν ζωτικές ενδείξεις για το πώς ένα άτομο διαχειρίζεται το σάκχαρο του αίματος. Το σάκχαρο στο αίμα τείνει να κορυφώνεται περίπου μία ώρα μετά το φαγητό και μειώνεται μετά από αυτό.
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας δείχνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη ή τον διαβήτη, ενώ ασυνήθιστα χαμηλή νηστεία σακχάρου στο αίμα μπορεί να οφείλεται σε φάρμακα διαβήτη.
- Advertisement -
Γνωρίζοντας πότε να δοκιμάσετε και τι να αναζητήσετε μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να παραμείνουν υγιείς, ειδικά εάν έχουν διαβήτη ή κινδυνεύουν να αναπτύξουν την κατάσταση.
Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τις δοκιμές και τις συμβουλές για τη διατήρηση των κανονικών επιπέδων.
Επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας
Το σώμα χρειάζεται γλυκόζη για ενέργεια και η γλυκόζη προέρχεται από το φαγητό που τρώει ένα άτομο. Ωστόσο, το σώμα δεν χρησιμοποιεί όλη αυτή την ενέργεια ταυτόχρονα. Η ινσουλίνη καθιστά δυνατή την αποθήκευση και την απελευθέρωση της γλυκόζης ανάλογα με τις ανάγκες.
- Advertisement -
Μετά από ένα γεύμα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται και συνήθως κορυφώνονται περίπου μία ώρα μετά το φαγητό.
Πόσο υψηλή αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα και ο ακριβής χρονισμός της κορυφής εξαρτάται από τη διατροφή ενός ατόμου.
Παράγοντες που σχετίζονται με τα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές αυξήσεις περιλαμβάνουν: Τρώγοντας τρόφιμα με απλούς υδατάνθρακες ή υδατάνθρακες, όπως ψωμί και γλυκά σνακ
Καθώς αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα, το πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη. Η ινσουλίνη μειώνει το σάκχαρο του αίματος, σπάζοντας το έτσι ώστε το σώμα να μπορεί να το χρησιμοποιήσει για ενέργεια ή να το αποθηκεύσει για αργότερα.
Ωστόσο, οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη έχουν δυσκολίες με την ινσουλίνη με έναν από τους δύο τρόπους.
εκείνα με διαβήτη τύπου 1 δεν παράγουν αρκετή ινσουλίνη επειδή το σώμα τους επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Εκείνοι με διαβήτη τύπου 2 δεν ανταποκρίνονται καλά στην ινσουλίνη στο σώμα τους και, αργότερα, μπορεί να μην κάνουν αρκετή ινσουλίνη.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δυσκολεύονται να χρησιμοποιούν γλυκόζη ή σάκχαρο στο αίμα.
Το σάκχαρο αίματος νηστείας εξαρτάται από τρεις παράγοντες:
- Τα περιεχόμενα του τελευταίου γεύματος ενός ατόμου
- το μέγεθος του προηγούμενου γεύματός τους
- < Η ικανότητα του σώματός τους να παράγει και να ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη
Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μεταξύ των γευμάτων προσφέρουν πληροφορίες για το πώς το σώμα διαχειρίζεται τη ζάχαρη. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας υποδηλώνουν ότι το σώμα δεν ήταν σε θέση να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Αυτό δείχνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, την ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης ή σε ορισμένες περιπτώσεις και τις δύο.
Τα πολύ χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να υποδηλώνουν ότι τα φάρμακα του διαβήτη μειώνουν πάρα πολύ το σάκχαρο του αίματος.
Δοκιμή
Για να εκτιμηθεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας, οι άνθρωποι ή οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια δοκιμή γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HBA1C), μια συμβατική δοκιμή σακχάρου στο αίμα ή συνεχής παρακολούθηση της γλυκόζης.
Η δοκιμή HbA1c
Η HBA1C είναι ένας δοκιμαστικός γιατρών που χρησιμοποιούν για να αξιολογήσουν τον συνολικό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Η δοκιμή HbA1c μετρά τον τρόπο με τον οποίο το σώμα διαχειρίζεται το σάκχαρο του αίματος με την πάροδο του χρόνου, συνήθως κατά τους τελευταίους 3 μήνες.
Ένα άτομο θα υποβληθεί σε αυτό το τεστ σε γραφείο γιατρού ή σε εργαστήριο. Εάν τα επίπεδα είναι πολύ υψηλά, το άτομο μπορεί να χρειαστεί μια δεύτερη δοκιμή. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται ως ποσοστό.
Δοκιμές σακχάρου στο αίμα στο σπίτι
Ένα άτομο μπορεί να δοκιμάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα στο σπίτι.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γιατροί ζητούν από τους ανθρώπους να μετρήσουν τη νηστεία του σακχάρου στο αίμα αμέσως μετά το ξύπνημα και πριν έχουν κάτι να φάνε ή να πίνουν. Μπορεί επίσης να είναι κατάλληλο να δοκιμάσετε το σάκχαρο του αίματος πριν το φαγητό ή 2 ώρες μετά το γεύμα, το οποίο είναι όταν το σάκχαρο του αίματος επιστρέφει σε κανονικά επίπεδα.
Η σωστή στιγμή για δοκιμή εξαρτάται από τους στόχους θεραπείας και άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, τα περισσότερα άτομα με διαβήτη δεν χρειάζεται να δοκιμάσουν μεταξύ των γευμάτων, εκτός αν χρησιμοποιούν ένα φάρμακο διαβήτη που μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα. Άλλοι άνθρωποι μπορούν να δοκιμάσουν μεταξύ των γευμάτων εάν αισθάνονται ότι τα επίπεδα ζάχαρης τους μπορεί να είναι χαμηλά.
Επειδή τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 δεν κάνουν αρκετή ινσουλίνη, πρέπει να δοκιμάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αρκετές φορές την ημέρα, ώστε να μπορούν να προσαρμόσουν τις δόσεις ινσουλίνης τους.
Ένα άτομο θα δοκιμάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με:
- Προετοιμασία της ταινίας δοκιμών και της οθόνης γλυκόζης για να είναι έτοιμη για το δείγμα αίματος
- χρησιμοποιώντας αλκοόλ για να καθαρίσετε την περιοχή των δοκιμών, η οποία είναι συνήθως η πλευρά ενός δακτύλου
- με την περιοχή δοκιμών και τη στήριξη ενάντια σε μια σταθερή επιφάνεια για να βοηθήσει να αντισταθεί στην ώθηση για να τραβήξει μακριά
- συμπίεση των δοκιμών Περιοχή γύρω από την πληγή για να μεγιστοποιήσετε τη ροή του αίματος
- συμπιέζοντας μια σταγόνα αίματος πάνω στη δοκιμαστική λωρίδα
- Βάζοντας την ταινία στην οθόνη
- Καταγραφή του χρόνου, ζάχαρη στο αίμα Ανάγνωση και πρόσφατη πρόσληψη τροφίμων σε ένα log
Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη δοκιμή σακχάρου στο αίμα στο σπίτι εδώ.
Συνεχής παρακολούθηση γλυκόζης
Μια άλλη επιλογή για καθημερινή χρήση είναι η συνεχής παρακολούθηση της γλυκόζης (CGM).
Για το CGM, ένα άτομο φοράει οθόνη 24 ώρες την ημέρα. Η οθόνη καταγράφει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους σε συνεχή βάση.
Το CGM μπορεί να δώσει μια πιο ακριβή εικόνα των επιπέδων και των διακυμάνσεων ενός ατόμου καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, αυτός ο τύπος κιτ μπορεί να είναι πιο ακριβός σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με την ασφαλιστική κάλυψη ενός ατόμου.
Δοκιμές μη σταθερών
Υπάρχουν επίσης μη σταθερές εξετάσεις αίματος.
Περιλαμβάνουν τη δοκιμή τυχαίας γλυκόζης πλάσματος (RPG) και δοκιμή ανοχής γλυκόζης από του στόματος (OGTT).
Για ένα RPG, ένας γιατρός κάνει μια συμβατική δοκιμή σακχάρου στο αίμα όταν ένα άτομο δεν είναι νηστεία.
Για ένα OGTT, ένας επαγγελματίας υγειονομικής περίθαλψης δοκιμάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου πάνω από 2 ώρες, ξεκινώντας από μια εξέταση αίματος νηστείας. Στη συνέχεια, το άτομο πίνει ένα ζαχαρούχο ποτό και ο γιατρός παίρνει δείγμα αίματος κάθε 30-60 λεπτά για περίοδο 2 ωρών.
Τα επίπεδα στόχου
Τα επίπεδα στόχου του σακχάρου στο αίμα είναι το ιδανικό εύρος που οι άνθρωποι πρέπει να προσπαθούν να διατηρούν όσο το δυνατόν συχνότερα.
Επειδή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ποικίλλουν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας λόγω παραγόντων όπως τα φάρμακα, η πρόσληψη τροφής και η σωματική δραστηριότητα, καμία ανάγνωση σακχάρου στο αίμα δεν μπορεί να αποκαλύψει πόσο καλά κάποιος επεξεργάζεται τη ζάχαρη.
hba1c αποτελέσματα
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, τα αποτελέσματα μιας δοκιμής HbA1c θα είναι ένα από τα ακόλουθα:
- Κανονική: Λιγότερο από 5,7%
- prediabetes: μεταξύ 5,7% και 6,4%
- διαβήτης: 6,5% και πάνω από
prediabetes είναι όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από Κανονικά επίπεδα αλλά όχι αρκετά υψηλά για να δείξουν διαβήτη. Οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν μέτρα για να αντιστραφούν οι prediabetes και να σταματήσουν να αναπτυχθούν ο διαβήτης. Μάθετε περισσότερα εδώ.
Δοκιμές στο σπίτι
Οι γιατροί εκφράζουν αριθμούς σακχάρου στο στόχο για άτομα με διαβήτη σε χιλιοστόγραμμα ανά deciliter (mg/dl) ως εξής:
- νηστεία ( Δοκιμές το πρωί πριν από το φαγητό ή το νερό): 80-130 mg/dl
- 2 ώρες μετά το φαγητό: κάτω από 180 mg/dl
Εν τω μεταξύ, για τους ανθρώπους Χωρίς διαβήτη, τα επίπεδα σακχάρου στο στόχο είναι:
- νηστεία (δοκιμή το πρωί πριν από το φαγητό ή το νερό): 72-99 mg/dl
- 2 ώρες μετά το φαγητό : Κάτω από 140 mg/dl
Για άτομα με prediabetes, ο στόχος είναι να φτάσουν στα ίδια επίπεδα σακχάρου στο στόχο με τους ανθρώπους χωρίς διαβήτη.
Ωστόσο, οι αριθμοί στόχοι θα διαφέρουν μεταξύ των ανθρώπων. Ένας επαγγελματίας υγειονομικής περίθαλψης θα βοηθήσει ένα άτομο να εντοπίσει τα επίπεδα στόχου του.
Δοκιμή σακχάρου στο αίμα νηστείας
Οι γιατροί θεωρούν ένα επίπεδο σακχάρου στο αίμα νηστείας μικρότερο από 99 mg/dl κανονικά.
Από την άλλη πλευρά, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας που κυμαίνονται από 100-125 mg/dL υποδεικνύουν prediabetes και τα επίπεδα των 126 mg/dl ή πάνω δείχνουν διαβήτη.
Διατήρηση υγιεινών επιπέδων
Είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή για να κρατήσετε το σάκχαρο του αίματος νηστείας από την άνοδο. Οι στρατηγικές περιλαμβάνουν:
- Τρώγοντας πολλά τρόφιμα πλούσια σε ίνες
- Τρόφιμα για την αύξηση των συναισθημάτων πληρότητας
- Περιορισμός της ζάχαρης και της πρόσληψης αλατιού
Τα βύθια του σακχάρου στο αίμα πρέπει να ακολουθούν μια παρόμοια διατροφή. Πρέπει επίσης να λάβουν προληπτικά μέτρα για να αποτρέψουν την πτώση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό περιλαμβάνει:
- Τρώτε τακτικά γεύματα όλη την ημέρα
- Αύξηση της συχνότητας πρόσληψης τροφής και σνακ κατά τη διάρκεια της έντονης σωματικής δραστηριότητας
- Αποφυγή ή περιορίζοντας αλκοολούχα ποτά Το
- Συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν ο εμετός ή η διάρροια δυσκολεύουν τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα
συμπτώματα ανισορροπίας
Τα επίπεδα ζάχαρης είναι πολύ χαμηλά ή πολύ υψηλά.
χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Το σάκχαρο του αίματος που είναι πολύ χαμηλό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:
- Ανακίνηση και εφίδρωση
- αίσθημα jittery
- Δυσκολία συγκέντρωση
- Έλλειψη ενέργειας
- δέρμα που φαίνεται πιο άσχημο από το συνηθισμένο
- κόπωση ή κόπωση
- πονοκεφάλους ή πόνοι μυών
- Γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό
- Έλλειψη συντονισμού
Η συνείδηση, η σύγχυση και η αδυναμία να πίνουν ή να τρώνε.
Μάθετε περισσότερα για την υπογλυκαιμία ή το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα εδώ.
υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα
υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή υπεργλυκαιμία, μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Αυξημένη πείνα ή δίψα
- Υπερβολική ούρηση
- θολή όραση
- πονοκέφαλος
- κόπωση
Μπορεί να προκαλέσει απώλεια συνείδησης ή επιληπτικών κρίσεων εάν οι άνθρωποι δεν παίρνουν θεραπεία. Το επίμονο υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών που οι γιατροί σχετίζονται με τον διαβήτη, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Πότε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό
Οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στα πρότυπα σακχάρου στο αίμα δικαιολογεί μια επίσκεψη σε γιατρό. Τα άτομα με διαβήτη και εκείνοι που διατρέχουν κίνδυνο διαβήτη θα πρέπει επίσης να μιλούν με γιατρό εάν:
- Κυριακές
- Έχουν νέα ή επιδεινώνοντας συμπτώματα διαβήτη
- αλλάζουν το φάρμακο τους ή σταματούν να το χρησιμοποιούν
- αντιμετωπίζουν ασυνήθιστα υψηλή αρτηριακή πίεση
- Αναπτύσσουν μια λοίμωξη ή πληγή που δεν θα θεραπεύσει
ο διαβήτης χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση και η θεραπεία μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Οι πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και την άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για έναν γιατρό να περιγράψει ένα κατάλληλο σχέδιο θεραπείας για κάθε άτομο.
Τα άτομα με διαβήτη μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό τους διατηρώντας λεπτομερή κούτσουρα των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και τυχόν σχετικές πληροφορίες, όπως αλλαγές στη δραστηριότητα, τα φάρμακα ή τον ύπνο. Θα πρέπει να μιλούν με έναν γιατρό σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και τις συνήθειες του τρόπου ζωής που επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.
Περίληψη
Για τη διαχείριση του διαβήτη, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε και να διατηρείτε υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας. Για τα άτομα με prediabetes, η διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορεί να βοηθήσει στην αντιστροφή της κατάστασης και να αποτρέψει την ανάπτυξη του διαβήτη.
Οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη ή prediabetes πρέπει να δοκιμάζουν τα επίπεδα σακχάρου τους τακτικά και να καταγράφουν τα αποτελέσματά τους. Θα πρέπει να μιλούν με γιατρό εάν παρατηρούν αλλαγές ή ασυνήθιστα συμπτώματα.
- Τύπος 1
- Τύπος 2
Ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.